Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
project:food_hacking [2013/08/14 17:14]
algoldor [Bio-Culture exchange]
project:food_hacking [2016/03/15 16:36] (current)
jenda broken newline
Line 3: Line 3:
 name=Food hacking| name=Food hacking|
 image=FoodRenegades.jpg?​186| image=FoodRenegades.jpg?​186|
-interested=[[user:​ruza]],\\ [[user:​kyknos]],\\ ATA,\\ Frantisek Apfelbeck|+interested=[[user:​ruza]],​\\ ATA,\\ Frantisek Apfelbeck|
 status=active| status=active|
 }} }}
Line 9: Line 9:
 ===== W0t & Wai  ===== ===== W0t & Wai  =====
  
-The aim of this project page is to colect ​all events and small projects related to Food hacking theme made by brmlab people or made as an events in brmlab hackerspace.+The aim of this project page is to collect ​all events and small projects related to Food hacking theme made by brmlab people or made as an events in brmlab hackerspace. 
 + 
 +===== Kimbab (김밥) workshop a ochutnávka probiotik&​spol ===== 
 +Pátek 18/3/2016 od 19:00 
 + 
 +V pátek ​ 18/3 od 19:00 rozjedem v Brmlabu workshop na Korejský kimbab, Japonci tento pokrm nazývjí sushi. Vytvoříme různé typy, naučíme se jak správně připravit rýži a projdeme krok za krokem, každý za sebe přípravu. Během akce budem mít různé další ochutnávky pokrmů a nápojů. Vstupné je dobrovolné,​ dveře jsou otevřené všem.  
 + 
 +Budu se na vás všechny těšit s pozdravem František Algoldor Apfelbeck 
 +===== Food Hacking and Brewing Opening of 2015 ===== 
 + 
 +Lets come together again preparing variety of ferments from all around the world, snacks which we like most and enjoy each other company in the meanwhile. 
 + 
 +**Probiotic brewing - advanced workshop**, Friday 2/1/2015 at 19:00, Brmlab  
 + 
 +We will prepare at least one brew based on our preference, taste variety of flavours, discuss more in depth brewing approaches and of course share probiotic cultures. Donationes are welcome, no one turned away for lack of funds. 
 + 
 +**International Dinner**, Saturday 3/1/2015 at 19:00, Brmlab 
 + 
 +Preparing and sharing amazing dishes from all around the world is something what bring people together in a nice and peaceful way. You can come and enjoy what we prepare, or you can bring your speciality. Donationes are welcome, no one turned away for lack uf funds. Who wants to help with preparations which would be highly welcome, please show up before, we will start to prepare around 15:00. 
 +===== Food Hacking Base Tour in Brmlab 10, 11 and 12/2/2014 =====  
 + 
 +EN - Here is a short overview of planed events events, please be aware that much will be happening spontaneously,​ so just be ready. 
 + 
 +Monday 10/2/2014 [[https://​events.ccc.de/​congress/​2013/​wiki/​Session:​Introduction_to_soy_bean_fermentations|Workshop on Tempeh]] preparation,​ starts at 19:00 
 + 
 +Tuesday 11/2/2014 [[http://​foodhackingbase.wordpress.com/​2014/​01/​07/​korean-healing-table|Korean Healing Table]], preparation starts 17-18:00, dining 20:00 or 20:30  
 + 
 +Wednesday 12/2/2014 [[https://​events.ccc.de/​congress/​2013/​wiki/​Session:​Traditional_kimchi_making|Traditional Korean kimchi preparation]],​ starts at 19:00 
 + 
 +We will do again the culture exchange as usually (mentioned below), this time we have Kombucha cosmopolita,​ milk kefir, Bacillus subtilis (natto) and sourdough. ​  
 + 
 + 
 +As usually entrance is donation based, no one turned away for lack of funds. Money will be collected and deposed as a contribution to our current [[http://​www.indiegogo.com/​projects/​food-hacking-tour-europe-2014|Food Hacking Base Tour crowdsourcing campaign here]]. 
 + 
  
 ===== Bio-Culture exchange ===== ===== Bio-Culture exchange =====
Line 16: Line 50:
  
  
-CZ - Během 14 a 15 srpna 2013 bude v Brmlabu uspořádané sdílení probiotických a jiných kultur. Chceme také rozjet pár várek něčeho zajímavého a věřím, že nás čekají různé další experimenty. Takže chcete-li se přidat výborně! Rozhodně doporučujeme přinést nějakou tu pochutinu, vlastní výtvor se obzváště cenní. Akce je založena na klasickém přístupu kdo chce ať se přidá, ​donace ​jsou výtány, ale nevyžadovány. Měly by se uhradit náklady na akci, přebytek by mohl být například využit pro nakoupení cukru atd. na krmení kombuchové kultury, která by mohla být pro zájemce přístupná v Brmlabu (ale zda jí tam přímo pěstovat je otázkou). Níže je uveden seznam kultur, které budou k dispozici na rozebrání a experimenty.  ​+CZ - Během 14 a 15 srpna 2013 bude v Brmlabu uspořádané sdílení probiotických a jiných kultur. Chceme také rozjet pár várek něčeho zajímavého a věřím, že nás čekají různé další experimenty. Takže chcete-li se přidat výborně! Rozhodně doporučujeme přinést nějakou tu pochutinu, vlastní výtvor se obzváště cenní. Akce je založena na klasickém přístupu kdo chce ať se přidá, ​dary jsou vítány, ale nevyžadovány. Měly by se uhradit náklady na akci, přebytek by mohl být například využit pro nakoupení cukru atd. na krmení kombuchové kultury, která by mohla být pro zájemce přístupná v Brmlabu (ale zda jí tam přímo pěstovat je otázkou). Níže je uveden seznam kultur, které budou k dispozici na rozebrání a experimenty.  ​
  
  
 **List of bio-cultures to share/​Seznam bio-kultur pro výměnu** ​ **List of bio-cultures to share/​Seznam bio-kultur pro výměnu** ​
  
-[[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​Kefir|kefir]] culture (+-50 g=10-12 grains/zrn) FAA+[[wp>Kefir|kefir]] culture (+-50 g=10-12 grains/zrn) FAA
  
  
-[[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​Tibicos|water kefir culture]] (+-100 g = many decent size grains/​mnoho pěkných velkých zrn) FAA+[[wp>Tibicos|water kefir culture]] (+-100 g = many decent size grains/​mnoho pěkných velkých zrn) FAA
  
-[[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​Kombucha|kombucha]],​ in this case/v tomto případě [[https://​ohm2013.org/​wiki/​Village:​Food_Hacking_Base/​Project/​Kombucha_cosmopolita|Kombucha cosmopolita culture]] (+-400 g) FAA+[[wp>Kombucha|kombucha]],​ in this case/v tomto případě [[https://​ohm2013.org/​wiki/​Village:​Food_Hacking_Base/​Project/​Kombucha_cosmopolita|Kombucha cosmopolita culture]] (+-400 g) FAA
  
-[[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​Aspergillus_oryzae| Aspergilus oryzae (ipku = koji)]] for making sake or [[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​Makgeolli|makgeolli]] (not a traditional Korean way, new commercial way of production)/​Aspergilus oryzae na výrobu saké a korejského makgeolli, ale v tomto druhém případě nikoli tradiční příprava FAA+[[wp>Aspergillus_oryzae|Aspergilus oryzae (ipku = koji)]] for making sake or [[wp>Makgeolli|makgeolli]] (not a traditional Korean way, new commercial way of production)/​Aspergilus oryzae na výrobu saké a korejského makgeolli, ale v tomto druhém případě nikoli tradiční příprava FAA
  
-[[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​Nuruk|nuruk]] for making traditional Korean rice beer [[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​Makgeolli|makgeolli]]/​na výrobu tradičního Korejského rýžového piva FAA+[[wp>Nuruk|nuruk]] for making traditional Korean rice beer [[wp>Makgeolli|makgeolli]]/​na výrobu tradičního Korejského rýžového piva FAA
  
-[[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​Natto|Nattō (Bacillus subtilis)]] for preparation of traditional Japanese soy bean ferment nattō or chongukcan (traditional Korean soy bean ferment)/​pro přípravu tradičního japonského fermentu nattō a čongukčánu (tradiční korejský bobový kvas) FAA+[[wp>Natto|Nattō (Bacillus subtilis)]] for preparation of traditional Japanese soy bean ferment nattō or chongukcan (traditional Korean soy bean ferment)/​pro přípravu tradičního japonského fermentu nattō a čongukčánu (tradiční korejský bobový kvas) FAA
  
  
-[[https://​en.wikipedia.org/​wiki/​Tempeh|Tempeh starter - (Rhizopus oligosporus)]] for preparation of the tempeh/​inokulum Rhizopus oligosporus,​ na výrobou tempehu.+[[wp>Tempeh|Tempeh starter - (Rhizopus oligosporus)]] for preparation of the tempeh/​inokulum Rhizopus oligosporus,​ na výrobou tempehu.
  
 Contact persons Contact persons
Line 42: Line 76:
  
  
-**Interesting link/Zajímvé ​odkazy**+**Interesting link/Zajímavé ​odkazy**
  
 http://​www.wildfermentation.com/ ​ portal focused on wild fermentations/​ portál zaměřený na divoké kvasy http://​www.wildfermentation.com/ ​ portal focused on wild fermentations/​ portál zaměřený na divoké kvasy
Line 141: Line 175:
 Resulting sauerkraut will be either eaten in one large sauerkraut session or might be stocked in [[project:​brmbar|brmbar]]. Resulting sauerkraut will be either eaten in one large sauerkraut session or might be stocked in [[project:​brmbar|brmbar]].
  
 +The second version was started on 2015-04-26. We used seven cabbages.
 ===== Links ===== ===== Links =====
  
 
Except where otherwise noted, content on this wiki is licensed under the following license: CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki