~~NOTOC~~ ====== Food Hacking ====== {{template>infobox| name=Food Hacking| image=foodhacking.gif| organizer=Frantisek Apfelbeck| datetime=2.3.2011 - 4.3.2011| place=brmlab}} ===== Záznamy z akce ===== * [[event:foodhacking_log|Log a RECEPTY co jsme dělali na workshopu]] * [[http://video.hrach.eu/index.php?akce=5#akce-5-video-21|audiozaznam z prednasky]] * [[http://video.hrach.eu/video/brm/kvaseni-doma-i-na-cestach.odp|slidy z prednasky]] * [[http://www.flickr.com/photos/brmlab/sets/72157626226800690/|fotky na flickru]] * [[http://vatoz.sweb.cz/brmlab/amomentka.swf|3D momentka]] ===== Puvodni popis ===== První březnový týden náš hackerspace navštíví [[http://www.frantisekapfelbeck.org/|František Apfelbeck]], který působil v San Franciském hackerspace [[https://www.noisebridge.net/|Noisebridge]] ako tzv. "food hacker". Tam založil pracovní skupinu [[https://www.noisebridge.net/wiki/Tastebridge|Tastebridge]], venující se probiotickým nápojům jako třeba kombucha, výrobě jogurtů a přípravě jedál z rúzných částí světa. V rámci svého turné si pre nás připravil zajímavý program. {{cold_swimmers_glacier_island_valdez_alaska_2009.jpg?400}} * **2.3.2011 středa, 19:00 - 21:00, presentace "Kvašení doma a na cestách"** * Tato přednáška je zaměřena na moje cesty po Střední a Severní Americe. Budu povídat například o tom, jak se loví lososi na Aliašce, budují domy s domorodci v horách Jižního Mexica a co to tedy vlastně znamená ten "food hacking". Projdem bohatou fotogalerii a na víc si dáme něco dobrého do úst a do zobáčku v rámci již pro mé přednášky typických ochutnávek. Styl bude humorný, dostaneme se ale i k vážným problémům daných oblastí. * recording: http://nat.brmlab.cz/talks/kvaseni-doma-i-na-cestach.ogg * **3.3.2011 čtvrtek, 18:00 - 21:00, workshopy na fermentace (kvašení s kombuchou, yogurtem, atd. praxe)** * Workshop obsáhne teoretické základy nutné pro kvalitné fermentování mléka, cukru a medu, to jest naučíte se jak dělat dobrý jogurt, kombuchu a medovou perlivku. V praxi pak předvedu přípravu daných kultur a rád bych aby každý účastník připravil alespoň jednu kulturu sám, lépe se to pak pamatuje. Všechny kultury jsou pro zájemce k dispozici, celý kurz je hrazen dobrovolnými donacemi. * **4.3.2011 pátek, 19:00 - ???, party** * Toto je vyvrcholení mého pobytu v Brmlabu. Byl bych hrozně rád, kdyby jsme to pojali jako otevřený večer, kdy se pozvou kamarádi, známí i úplně nové tváře a já všem předvedu co svedu jako food hacker "vyčarovat". Základem budou švédské stoly, podávat se budou probiotické nápoje spojené s jejich ochutnávkou a hodnocením a vypadá to, že by se mohla poštěstit i ochutnávka moravských vín. Celá akce je založena na dobrovolných donacích, kdy budu doufat, že nakonec zkončím v plusu, což mi zajistí pokračování v další tůře a samozřejmě také přispěje Brmlabu na jeho provoz a v jeho rámci rozvoji food hackingu.